Каква охранителна ролетка/щора е подходяща?

Плътни и перфорирани ламели, оплетка, тръбни и други.
Публикувай отговор
Аватар
manolova
домакин
Мнения: 20
Регистриран на: 13 юли 2020, 23:14
Обратна връзка:

Каква охранителна ролетка/щора е подходяща?

Мнение от manolova »

Когато избирате охранителна ролетка, имайте предвид следните основни характеристики на видовете:

1. Оплетката е най-тежката - с около 30% по-тежка от плътната.
2. Плътната е с около 30% по-тежка от перфорациите.
3. Оплетката може да бъде прерязана, макар че платното ѝ е изготвено от плътно желязо Ф8.
4. Оплетката дава най-добра видимост към вътрешността на помещението. Добре помислете дали Ви е необходима такава видимост.
5. Най-леките охранителни ролетки/щори - перфорираните - имат и най-дълъг живот, защото товарят по-малко механизмите и евентуалната автоматика. Разликата в живота между оплетка и перфорация е двойна, при равни други условия.


Автоматизиране на охранителна ролетка/щора.

Моторът осигурява в 99% от случаите значително по-надеждна защита, защото блокажът му на платното е непреодолим с подръчни средства.


Външен или вътрешен монтаж

Отвън категорично има смисъл да монтирате плътна или перфорирана охранителна ролетка - пази стъклата/витрината.
Вътре е по-елегантното решение, особено ако скриете кутията и водачите на ролетката с гипсокартон или ги облечете в декорация.


Повишена сигурност

Консултирайте се с Вашия доставчик на СОТ какви възможности има за поставяне на датчици върху самата ролетка, за да се регистрира неоторизирано вдигане в ранен етап. Охранителните ролетки са добра защита, но не и абсолютно непреодолима. :)


Плътни охранителни ролетки/щори

Изображение


Перфорирани охранителни ролетки/щори - ситна перфорация

Изображение


Перфорирани охранителни ролетки/щори - едра перфорация

Изображение


Охранителни ролетки тип „оплетка“

Изображение

вили

Re: Каква охранителна ролетка/щора е подходяща?

Мнение от вили »

Искам да сложа охр. щора на входаната врата на магазин, но е много ниско, трябва куфара горе да е най-много 28 см. може ли?

Аватар
manolova
домакин
Мнения: 20
Регистриран на: 13 юли 2020, 23:14
Обратна връзка:

Re: Каква охранителна ролетка/щора е подходяща?

Мнение от manolova »

Не. Най-малката кутия за охранителна ролетка е 30 см висока, но има и облицовка, стопери, които ще заемат поне още един-два сантиметра. Тоест трябва да се заложат 32 см, и то при най-ниските ролетки (габаритна височина с кутията не повече от 215 см, ако е стоманена прав/перфориран ламел или оплетка).

В случаи като Вашия решение може да бъде вътрешен монтаж на ролетката, а ако не може, изнасяне по-напред - пред нещото, което пречи горе да се изнесе кутията. Ако и това не може, вместо ролетка се прави еднокрила врата на панти с брава, патрон и ключ, която да се отваря нормално като врата на магазина Ви. Ако и това не може, вероятно ще трябва да преправите входната си врата - крилото да се скъси, а горе да се направи фикс - статична част.

Понякога в такива ситуации клиентът прибягва до поставяне на щора, която е с малка кутия, и смята, че е решил проблема. Щората обаче няма никаква охранителна функция и крадците обикновено знаят това. Тя се вади лесно от водачите, понеже е от алуминий, който е мек метал. Дори и с ключалки да е. Тоест спирате малка част от крадците, но останалите минават през нея без затруднение. Все едно сте сложили завеса.

Публикувай отговор